0722-887377 / 035-214151
Skruvgatan 3, 302 44 Halmstad

Textkomplettering

Komplettering av text sker på samma sätt som vid textsättning av en ny gravsten.
2016-10-03 13.54.41
renovera-gravsten
IMG_8750
IMG_8749-panorama

Textkomplettering tillhör den vanligaste anledningen till att ett stenhuggeri anlitas.
För att arbetet ska bli väl utfört och att gravörer och övrig personal ska få en bra arbetsmiljö bör stenen om möjligt transporteras till stenhuggeriet. Är stenen jordfast och väldigt stor får naturligtvis en övervägning ske mellan kostnader och risker vilket som är bäst.

Före en textkomplettering måste stenen rengöras för borttagning av smuts som sand, jord samt ev. alger, mossor och lavar etc.

Komplettering av text sker på samma sätt som vid textsättning av en ny gravsten.

Ur estetisk och kulturell synpunkt är det viktigt att all textsättning sker med det textutförande (texttyp, storlek och spärrning) och typsnitt som den äldre texten på stenen har och att detta utförs med den teknik och hantverksmetod som användes när gravvården ursprungligen tillverkades.

Vid komplettering av ny text på en befintlig gravsten blir ofta skillnaden mellan den nya och befintliga texten stor. Det räcker oftast inte med bara en tvättning/rengöring då sol, väder, bevattning etc. har blekt och missfärgat stenen. Det är viktigt att äldre text och dekor får en renovering/restaurering för att återskapa samma nyans och kontrast som kring den nya texten.

Målad eller förgylld text och dekor bör få ny iläggning. Upphöjd text och dekor bör få nyansrenovering av ytan runt själva texten/dekoren genom omarbetning – omhuggning alt. omskärning/blästring (omskärning vid svart diabas) etc

Jag är inte bra på att rita, utan har mönstret i huvudet. Jag börjar med att titta ordentligt på stenen, sedan är det bara att börja skapa.

testimonail Ahmed Ablah

Jag jobbar gärna för hand för att få fram den rätta skönheten i stenen, men ibland behöver man ta till maskiner. Med hjälp av maskinerna kan jag till exempel skapa olika linjer, ytor och texturer.

testimonail Ahmed Ablah

Det finns inget som jag inte kan göra i sten. Allt från stora skulpturer till små figurer, gravstenar, köksbänkar, stenmöbler, etc. Jag välkomnar alla som har idéer och tankar som ni vill förverkliga. Jag älskar utmaningar, inget är för stort eller för litet!

testimonail Ahmed Ablah

Samarbetspartners

Stenhuggeriet i Halmstad